Zuid Afrika deel 1

2018 deel 1 Zuid Afrika

Zuid Afrika is wel een hele ruime titel om een blog over te schrijven. Het land is te groot en vooral ook te veelzijdig om één stukje over te schrijven, daarom heb ik  besloten om ons reisverhaal maar op te delen in een aantal delen en er een vervolgverhaal van te maken.
Samen met Henk, heb ik een rondreis gemaakt door een deel van Zuid Afrika. Want ook om het te bereizen, is het land te groot om in één keer te doen.


Ik wilde dit verhaal laten beginnen in Zuid Afrika, maar eigenlijk is onze reis al op Schiphol begonnen. Om half 10 ‘s avonds vertrekt ons vliegtuig van Etihad via Abu Dhabi naar Johannesburg. In Abu Dhabi hebben we een overstap van 4 uur. Henk en ik vinden een lange zit in zo’n krap vliegtuig nooit een pretje, maar nu kunnen we na zo’n 6 en half uur gelukkig onze benen strekken in Abu Dhabi. Bij de douane duurt het even voor we door kunnen, maar omdat we 4 uur de tijd hebben, hebben wij geen last van stress. Eenmaal door de douane hebben we alle tijd om rustig koffie te drinken en wat winkeltjes te bekijken. Voor ons een welkome onderbreking. Daarna de volgende hop naar Johannesburg en op deze vlucht zijn wij ongeveer de enige Nederlanders. De enige Nederlandse stewardess komt dus gezellig bij ons buurten en geeft ons nog een leuke tip voor onderweg. Ze is namelijk verloofd met een Zuid Afrikaan en zijn familie heeft in Dullstroom een whisky proeverij. We wisselen gegevens uit en zullen onderweg bekijken of we daar een stop kunnen maken. Henk is namelijk dol op whisky proeven:-).
Met zo’n overstap vind ik het wel  heel spannend of onze koffers  in het goede vliegtuig zitten, maar dat is helemaal goed gegaan. Nadat we in Johannesburg door de douane zijn en onze koffers hebben, staat daar Johan met een bordje met mijn naam erop op ons te wachten. Hij brengt ons naar onze eerste Lodge.


De lodge is eenvoudig, maar prima. Lekker bed, goede douche en wat in dit geval heel fijn is, een straalkacheltje, want het is eind mei en dus behoorlijk koud in Johannesburg. Het is half 6 en we kunnen tot 6 uur een warme maaltijd bestellen bij de lokale bezorgpizzeria. Er is namelijk geen restaurant in de Lodge. We bestellen iets lekkers en we kunnen dit opeten in een gezamenlijke eetkamer. Er is één andere gast, een Amerikaanse mevrouw. Zij komt vrijwilligers werk doen in een opvangcentrum voor neushoorns. Met haar hebben we een heel interessant gesprek over het grote probleem van de stropers. Het is inmiddels half 8 en helemaal donker. Aangezien er niets anders te doen is, gaan we maar vroeg naar bed, zodat we de volgende dag lekker uitgeslapen zijn voor het begin van de grote reis.

We zijn vroeg op en er staat een heerlijk ontbijt voor ons klaar. Om 8 uur is er een “meet and greet” van iemand van de reisorganisatie, om ons voor te bereiden op de reis. Zij geeft ons nog wat tips and tricks, en dan is het tijd om de huurauto op te halen op het vliegveld. Dat gaat allemaal heel snel en soepel, want de auto is gehuurd bij Sunnycars en dan weet je dat alles goed geregeld is. We krijgen een blauwe Renault Duster mee. Lekker een beetje hoog en genoeg ruimte voor onze grote koffers. Dan het spannendste, Henk moet links rijden in een schakelauto. Maar het blijkt dat dit heel snel went. Het eerste stuk van onze reis is oostwaarts en over snelwegen. Nadat we de eerste 2 uur gereden hebben, is het tijd voor een kopje koffie. 

We stoppen bij een grote benzine pomp. Op de parkeerplaats lopen mannen rond de auto’s. Wij zijn gewaarschuwd voor grote criminaliteit in Zuid Afrika, dus we zijn op onze hoede. We vermijden de mannen en laten niets in beeld liggen, waardoor de auto opengebroken zou kunnen worden. Er komt toch direct een man op ons af en zegt iets, dat er heel veel dieren zijn, en dat we die kunnen bekijken. Wij denk meteen: ja,ja, net als in Gambia, zullen ze wel iets aan ons willen verdienen en ons mee willen nemen om iets te bekijken, maar daar trappen wij niet in. Toch in zo’n vreemd land is alles best een beetje spannend. We gaan naar het restaurant en dan blijkt dat er aan de achterkant van het wegrestaurant een heel groot gebied is waar heel veel wild wordt opgevangen en  daar vrij rondloopt. De mannen op de parkeerplaats blijken bewakers en waren alleen maar aardig en behulpzaam, We hebben daar onze eerste buffels, impala’s, neushoorns, struisvogels, zebra’s en kudu’s gezien. Het was prachtig!

Dan door richting Hazyview, waar onze eerste stop zal zijn. Nadat we de kaart hebben bestudeerd, besluiten we de omweg te nemen via Dullstroom, de plaats die onze stewardess heeft aangeraden. Het blijkt een prachtige route door mooie natuur. Men noemt het ook de Highlands en je zou ook zomaar in Schotland kunnen zijn. De Whiskyproeverij is makkelijk te vinden en zo’n bijzondere ontmoeting is heel leuk op de reis,. Natuurlijk koopt Henk een fles goeie whiskey en dan vervolgen we de reis ( zonder geproefd te hebben, want we moeten nog een stuk rijden). Door dit oponthoud blijkt dat het toch eerder donker wordt in zuid Afrika dan we hadden gedacht en de Lodge in Hazyview bereiken we pas na zonsondergang. We worden gastvrij onthaalt en de eigenaar laat ons de schitterende kamer zien. Een plaatje! Een eigen huisje met rieten dak, een terrasje ervoor, een groot bed, twee makkelijke stoelen en in de andere hoek een jacuzzi. Een keukentje en een prima badkamer maken ons verblijf helemaal compleet. In het dorp Hazyview zijn een paar goede restaurants en daar gaan we de avondmaaltijd gebruiken. Heel bijzonder: voor mij staat er Kudu op het menu en voor Henk Springbok. Het is allebei heerlijk. 

Als we ‘s morgens wakker worden, zien we pas hoe mooi de tuin is van onze Lodge. Terwijl het toch winter is in Zuid Afrika bloeit er een overdaad aan mooie bloemen en planten. Voor het eerst zien we bloemen in de tuin, die in Nederland alleen in kleinere vorm als kamerplanten worden verkocht.