Berlijn

Aangezien mijn dochter een paar dagen vakantie en zin in een reisje heeft en ik altijd te porren ben voor een tripje, zijn we tussen kerst en oud en nieuw 4 dagen naar Berlijn geweest. Aangezien ik een boeking heb naar Berlijn voor een grote groep, leek het mij een goed idee om ditzelfde hotel ook voor ons te reserveren. De afstand naar Berlijn is ongeveer 600 km en we besluiten om de reis per auto te maken.

‘s Morgens om 9 uur zitten wij startklaar in de auto en kunnen we aan onze reis beginnen. Het is lekker rustig op de weg, de zon schijnt en zo zoeven we luid zingend Duitsland in. Twee keer stoppen we onderweg voor koffie en een broodje. De laatste pauze is bij Marienborn, de oude grens met het toenmalige Oost Duitsland. Je kunt daar nog een oude wachttoren zien en er staan nog barakken uit de koude oorlog periode, die je kunt bekijken.


Om ongeveer vijf uur ‘s middags komen we aan in het hotel. Het hotel blijkt een prima middenklasse hotel te zijn met nette ruime kamers. Hoewel de reis heel soepel is verlopen, zijn we na deze rit toch wel erg moe. Het is inmiddels donker en het regent. We besluiten eerst de omgeving van het hotel te gaan bekijken en ‘s avonds in het tegenoverliggende Griekse restaurant te gaan eten.
De volgende ochtend zijn we weer helemaal uitgerust en na een uitgebreid ontbijt gaan we op pad om het centrum van Berlijn te  ontdekken. De receptioniste van het hotel raadt ons aan om de metro te nemen. De halte is op een kwartiertje loopafstand van het hotel. Deze metrolijn brengt ons in 10 minuten naar Alexanderplatz. Hier kom je gelijk in de drukte van de grote stad. De grote televisietoren staat vlak achter het station en hier kun je in, om zo van bovenaf een mooi uitzicht over Berlijn te hebben. Maar het is erg nat en mistig, de bovenkant van de toren is niet te zien door de mist, dus besluiten wij om dat maar niet te doen. Rondom het station zijn veel winkels, restaurants en een kerstmarkt. Voor vertrek uit Nederland heb ik al een tweedaagse kaart gekocht voor de “hop-on hop-off” bus.

 De ideale manier om een grote stad te bekijken. Je kunt met deze bus op 18 plekken in- en uitstappen en ondertussen hoor je via een koptelefoon alles wat je wilt weten over de stad. Nadat we wat rondgelopen hebben op de Alexanderplatz nemen we deze toeristenbus zodat we een beter beeld van de stad krijgen. Jammer genoeg is het erg nat en blijkt een groot gedeelte van de stad opgebroken. Als we driekwart rond zijn, stappen we uit bij de Potzdammerplatz en gaan we vanaf daar weer lopen. Vera wil heel graag de restanten van de muur zien en natuurlijk bekijken we ook Checkpoint Charlie. Daar vlakbij is een heel groot tentoonstellingsgebouw, waar vroeger het hoofdkwartier was van de Gestapo en SS: “Topografie of Terror”. Heel indrukwekkend. Van daaruit lopen we naar de Brandenburger Tor en vervolgens over  Unter den Linden, langs het Museum Inzell terug naar de Alexanderplatz. Vooral de wandeling over Unter den Linden langs alle monumentale gebouwen, is erg mooi, ondanks dat het al donker is. Alle gebouwen en musea zijn schitterend verlicht.

De volgende dag gaan we weer vanaf het metrostation  met de bus, maar nu met de missie om wat winkels te bekijken aan de Kurfürstendam. Het is ook Vera’s verjaardag, dus moet er ook koffie worden gedronken met taart. De winkels zijn overvol, want zo net na de kerst is het overal uitverkoop. In het KaDeWe (Kaufhofs des Westens) hebben we onze ogen uitgekeken. Alle dure merken en designers zijn er vertegenwoordigd. Op de zesde verdieping is het gedeelte waar je etenswaren kunt kopen. Het schijnt het grootste verkooppunt te zijn van hammen en worsten. Geweldig. Nog een verdieping hoger kun je even zitten en wat eten. Maar de roltrap op en dan door de schitterende raampartij Berlijn bekijken is alleen al de moeite waard. We wandelen ook langs de Gedächtenis Kirche en de naast gelegen kerstmarkt. Een paar dagen eerder heeft hier een groot drama afgespeeld en de bloemenzee en kaarsen zijn daar nog getuigen van. Mooi is wel, dat het leven en de kerstmarkten gewoon doorgaan.

‘s Avonds besluiten we een bioscoopje te pakken. De bioscoop bij de Potzdammerplatz heeft originele Engelstalige films, dus zonder nasynchronisatie. Daar gaan we voor. De bioscoop zit vol en niet alleen met toeristen, maar opvallend veel Duitsers, die toch ook liever de acteurs eigen stem horen. Na de film gaan we met de metro weer richting ons hotel.

De volgende dag is het weer tijd om naar Nederland te vertrekken. De zon schijnt weer en luid zingend gaan we weer naar huis. Het waren hele bijzondere dagen en er is in Berlijn genoeg te zien om nog wat meer dagen in door te brengen, maar voor ons zit het er weer op. Wil je Berlijn ook eens bekijken, dan kan ik je helpen met het vinden van een goed hotel. Misschien wil je niet, zoals wij gedaan hebben met de auto, maar wil je liever vliegen of met de trein, ook daarmee kan ik je van dienst zijn. En ook kaarten voor de hop on hop off bus, toegang tot de televisie toren en voor de verschillende musea, kan ik voor je regelen, zodat je in Berlijn geen uren in de rij hoeft te staan.