Gambia 1

Vandaag hebben we onze wintervakantie geboekt naar Gambia, waar we in januari 2 weken gaan doorbrengen. Gambia is voor ons geen nieuwe bestemming. Drie jaar geleden zijn Henk en ik daar al eens geweest en vorig jaar samen met vrienden daar een heerlijke week doorgebracht. Dat was zo’n succes dat we besloten hebben om dit jaar iets langer te gaan en om ook meer van het land te gaan bekijken samen met onze vrienden
Waarom Gambia? Gambia ligt op maar 6 uur vliegen van Nederland en aangezien je recht naar het zuiden vliegt heb je geen tijdsverschil en dus geen jetlag. Zeker als je maar een weekje vakantie hebt ideaal. Verder heb je in de winter in Gambia een zonzeker klimaat, een heerlijke temperatuur van het zeewater en een een bevolking die altijd vrolijk en vriendelijk is. Ze noemen het niet voor niets ” the smiling coast” .

Verkoopsters op strand


Natuurlijk moet je je realiseren als je naar Gambia reist, dat het een derde wereld land is , en dat de bevolking heel arm is. Er zijn mensen die het vervelend vinden dat de mensen in Gambia steeds iets aan je proberen te verdienen, maar geef die Gambianen eens ongelijk. Wij komen daar met onze westerse spullen en portemonnees vol euro’s.


Wat heel belangrijk is, is dat je duidelijk bent. Als er iemand aan je vraagt of hij je iets wilt kopen en je zegt: ” vandaag niet, misschien morgen” dan weet je zeker dat deze persoon morgen opnieuw dezelfde vraag zal stellen. Zeg duidelijk nee.
Als je eenmaal met iemand een afspraak hebt gemaakt om je ergens naar toe te laten brengen , dan kun je tegen alle andere “mannetjes” die dat ook voor je willen regelen, gewoon zeggen dan er al iemand is die dit voor je regelt. Vaak wil men nog wel weten wie dit dan is, maar als je dat vertelt, dan is het goed. Ze gunnen elkaar de klandizie.
Het zelfde geldt voor de dames die op het strand fruit verkopen. Als je eenmaal bij een mevrouw heb gekocht, dan geef je aan bij eventuele andere verkopers dat zij jou fruitlady is en dan is het goed.
De eerste keer dat wij in Gambia waren hebben wij een paar fantastische uitstapjes gemaakt per fiets. Dat was een hele belevenis, want de door ons gehuurde fietsen waren niet van de kwaliteit die wij in Nederland gewend zijn, en de wegen zijn ook niet echt op fietsen berekend, maar een avontuur was het wel. We zijn zo naar de markt geweest in Serrekunda, de grootste stad van Gambia. Ook hebben we per fiets het apenpark bij Bijilo bezocht. Met een taxi zijn we naar de visafslag geweest in Bakau. Veel mensen willen daar niet naartoe omdat het er ongelofelijk stinkt naar vis, maar ja, dat is ook Gambia

Al met al vinden wij Gambia een heerlijk land om in de winter even heerlijk op te warmen en te genieten aan een heerlijk strand met palmbomen. De mensen zijn vriendelijk, het eten goed, de hotels prima, wat wil je nog meer. en verder is het een echt Afrikaans land, zodat je je onderdompelt in een hele andere cultuur dan wij gewend zijn.